L’Ara Criatures parla del «Boom de jocs de construcció de km-0»

Extracte de l’article «Boom de jocs de construcció de km 0» publicat a l’Ara Criatures, el 21 de febrer de 2015:

Tot va començar fa 5 anys, quan el Lleonard va comentar a la seva amiga Mireia i a la seva parella, la Iolanda, que havia dissenyat un joc casteller. “Darrere del joc de construcció, vam veure que podíem acomplir el que als tres ens feia il·lusió, crear un projecte que fes una aportació social i alhora que estigui molt vinculat amb la cultura del país”.

“De seguida ens vam adonar que el que havíem pensat com un joc casteller anava més enllà, perquè en mans de cadascú es converteix en el que la imaginació desitgi, des de falcons fins a altres construccions singulars”, comenten.

L’11 de setembre passat, a l’Arc de Triomf de Barcelona, tots tres hi col·locaven una parada amb els primers jocs, acabats de fer, i n’esgotaven les existències en poques hores. “El joc agradava!”, aquesta va ser la primera alegria dels tres. A partir d’aquí, escoles i institucions s’hi han anat interessant. “Ens diuen que el fet de poder agafar amb les mans una persona,
amb cames i braços, va molt bé per fer el joc de pinces amb les mans, que és bo per als petits i també per als adults”.

La fusta triomfa a les botigues Barruguet de joguines, especialistes en jocs clàssics de fusta, el Miciti i el Miworld atreuen les mirades. L’empresa Mitoi, de Barcelona, ha creat, en
fusta de faig massissa, els perfils dels edificis més coneguts del món (Miworld) i els de Barcelona (Miciti). “Tots dos jocs estimulen la destresa, la coordinació ull/mà, la psicomotricitat, la lògica, les relacions espacials, el pensament crític, la creativitat, l’associació i la resolució i també la comprensió causaefecte”, explica ben detalladament la propietària de Barruguet, Cristina Escudé.

LATERAL-1-708x500

A Reus, els cinc creadors del joc El Nan Casteller recullen èxits (van ser la millor joguina de l’any segons el Premi Ibertoy 2014 i també un dels 30 objectes seleccionats per anar al Pavelló Barcelona a la Setmana Intencional de Disseny de la Xina) i impulsen noves idees. La bona acollida del joc de figures geomètriques de fusta que van crear el 2012 els ha animat a fer-ne una versió per als més petits, que anomenen Nan Blocks, i també puzles. “Tant el Blocks com els puzles són jocs complementaris, perquè volíem crear tota una gamma”, diu Anna Torregó.

La novetat del 2015 és el Nan People, que amb les mateixes figures geomètriques del Nan Casteller volen exportar-lo a tot el món. Les figures continuen amb els colors bàsics (fusta, vermell i negre) però no tenen les faixes ni tampoc els pantalons típics de castellers, tot i que continuen sent essencialment figures castelleres. Proposen fer construccions amb abraçades, sense perdre la referència dels castells humans.

el-nan-casteller-joc-de-40-peces peça

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *